Wednesday, 25 November 2009

BIOTECHNOFARM


El passat dijous 19 els alumnes semilla acompanyarem personal del politècnic en la visita que ens feren per tal de mostrar als altres alumnes una série de conceptes sobre lo que és la biotecnologia i dos experiments que mostraven com era el treball diari de un biotecnòleg. Com a alumnes semilla, Daniel Martínez, Amanda Nogueira i jo, Enrique Font, tinguerem que explicar als companys els experiments que anaven a fer i els termes importants que deurien conéixer per tal de treballar.Varen ser dues pràctiques molt interesants que ens mostraren com es treballa al laboratori. Com no teniem molt de temps tinguerem que intercalar els experiments: el diagnostic de parentesc matrilineal i la extracció de ADN bacteriano.
En aquesta entrada vaig a centrarme en el diagnóstic de parentesc matrilineal, que ens permet saber quina es la madre de un individu entre vàries candidates. Per a alló utilitzem l´ADN mitocondrial, que com ja coneixem sols es trasmet de mares a fills. És un experiment molt fácil i molt interessant:
en primer lloc ens donaren un gel amb una série de pouets on es fiquen les mostres dels diversos ADN en un ordre concret: MARE1, MARE2, FILL ADN+, ADN-.
En l'ADN+ ficàrem el conjunt de totes les mostres de ADN es a dir les mostres de les dues posibles mares i del fill, l'ADN- s'utilitza com a garantia de que el experiment a estat ben fet. Si al acabar el experiment veíem qualsevol franja a l'ADN-, que indique que hi ha alguna cosa es que el experiment a eixit malament. Sabent tot aço agafàrem xicotets paperets i els mullàrem dins de les distintes mostres, que cargàrem als pouets del gel en l' ordre especificat. A continuació procedírem al procés de electrofóresis que ens va servir per a separar les molécules(de ADN), ja que les molécules més grans passaran amb més dificultad a través del gel mentres que les xicotetes passaran molt fácilment. Després de esperar durant 25 min, podem visualitzar les bandes de ADN. Per a poder analitzar els resultats van tenir que tintar els gels amb bromur de etidio, un producte perillós ja que pot ser cancerigen. Aquest pas el feren els científics del politècnic ja que hi havia que anar amb molta cura. Una vegada vam terminar aquest pas vam poder vore les bandes de ADN en el gel i comparant-les vam poder saber quina madre té el mateix ADN mitocondrial que el fill(que va resultar ser la MARE2,que compartia una única franja amb el FILL). Sense dubte aquesta experiència m´agradat molt,pense que la biotecnologia es un camp molt interessant que pot conduir-nos a grans progressos.Si voleu vore les fotografies de la experiencia al institut cliqueu en slide

Biotechnofarm.

>El passat Dijous desenvoluparem al laboratori del institut una activitat molt original i educativa els alumnes de 4º ESO de Biología. Estudiants de la facultat de Ciències de Sevilla vàren vindre fins a el nostre institut per a ensenyar-nos dos experiments de Biotecnología:

1ª- Comparació de dos mostres de ADN per a dur a terme una proba de maternitat.
2º-Extracció del ADN de una bàcteria.


>A continuació explicare com realitzarem el primer experiment:
> Analisi de ADN de dues suposades mares per a poder determinar la mare vertadera del fill/a, a partir del ADN Mitocondrial, que tan sols se transmiteix de la mare al nadó.

1er pas:
disposem de una fibra de Gel de Agarosa, on anem a introduïr les distintes mostres d' ADN (mare1, mare2, Fill, ADN+, ADN-). Empapem uns teixits amb el ADN i els introduïm en els seus corresponents pozillos, que son els recovecs que te la fibra.

2on pas: Una volta tenim totes les mostres al seu lloc introduïm el Gel en una màquina que va a realitzar una electroforesi que durarà 25 min. D' aquesta manera les partícules d' ADN més petites quedaràn situades més baix i les més grans permaneixeran dalt, els ADN que estén a la mateixa altura són iguals.

3er pas: Tenyim els components amb Bromur de Etidio, que provoca una mutació en le ADN, aquest pas el realitzen les monitores perque el Bromur de Etidi es una subst'ancia cancerígena.

4rt pas: Després de passar el gel per la llum ultraviolada podem distinguir a quina altura queden els components, gracies a la unió entre el Bromur de Etidi amb l' ADN.

El ADN- no té cap banda, lo que vol dir que no està contaminat.
El ADN+ són tots els ADNs existents.
La mare1 dona 2 bandes.
La mare2 dona 1 banda.
El fill dona 1 banda.

RESULTAT: la mare biológica del nadó es la mare2 perque el nombre de bandes concideixen.

-És molt gratificant i educatiu ques se realitzen aquestos tipus d' activitats en el institut, ja que no és en absolut normal el desenvolupament d' aquestos tipus d' activitats als centres.
-L' explicació realtizada pels alumnes semilla i pels eestudiants de la universitat va ser molt fàcil de comprendre, al igual que interesant.
-Encara que l' únic aspecte de la Biotecnología que no va semblarme be es l' experimentació amb transgènics, que no varen quedar clars els seus aspectes negatius, recoredem que sols parlaren dels aspectes positius i no nombràren que els transgènics estan prohibits a més de 6 països de La UE, com Alemanya i Holanda. Dona que pensar, no?

Manuel Climent i Canchal 4ESOA

(Encara no disposem de les fotos, que seran pujades més tard).


DIAGNÒSTIC DE PARENTESC MATRILINEAL


El passat dijous dia 19 de Novembre els alumnes semilla: Enrique Font, Amanda nogueira i jo(Daniel Martínez);vàrem acompanyar a les cinc cientifiques, de l'universitat politècnica de València, en realitzar els dos esperiments que vàrem fer en la 1ª visita a l'universitat i explicar-los cap als companys de l'assignatura de 4º d'ESO de biologia.
Ara us explicare com fer uns dels dos experiments:diagnòstic de parentesc matrilineal.Aquest experiment s'utilitza per deteminar el parentesc que hi ha entre un fill i dues possibles mares biològiques;per a realitzar-lo necessitem ADN mitocondrial que es el que es troba tan sols em el interior de le mitocondries,aquesta prova no serveix per els homes,ja que nosaltres gaudim d'aquest tipus d'ADN i tan sols el poden transmetre les mares als seus fills/es.
En primer lloc, varem agarrar trocets xicotets de paper, amb els que vàrem absorbir les mostres de la mare 1, la mare 2, el fill, l'ADN positiu i negatiu;despres de absorbir totes les mostres els ficarem d'ins d'un gel d'agarosa, i quan tots els grups el tenien completat , un per un, els anaren depositant en el procés d'electroforesis, on es separen les molècules del ADN(en aquest proces les molecules mes grans tindran més dificultat per a passar i es quedaran mes aprop de la mostra i les més xicotetes passaran amb facilitat i es quedaren més lluny de la mostra, aquesta maquina produix una corrent electrica,que al passar per la mostra de pol negatiu a positiu, l'Adn amb carrega negativa es veu atraigut pel pol positiu). Amb aquesta proba em marcat unes bandes fotosensibles d'ADN en el gel. Per a diferenciar les bandes les hem de tintar amb un element químic prou perillos, el bromur de etidio,que el que fa, es que puguem distingir les bandes d'ADN amb una font de llum ultraviolada, on lla es diferencien perfectament;per a observar si a eixit be ens hem de fixar en les bandes d'ADN positiu i negatiu(en el positiu han d'eixir tre bandes i en el negatiu cap).El anàlisi conclou en comparar les bandes d'una de les mares i les del fill, ja que tenen que coinxidir. En aquesta imatge es pot observar molt be el resultat d'una de les proves realitzada correctament amb les 3 bandes positives i cap en l'ADN negatiu.Aquesta experiència ha sigut una gran oportunitat per a noslotres i pense que aquesta ciència encare que siga criticada en molts casos(com en el cas dels aliments transgènics;dels que desconfien molta gent).

A més de l'album de fotografies de l'experiència en el politècnic podeu combprobar també aquestos videos sobre l'experiment de l'extracció d'ADN bacterià en el nostre blog.
Per a vorer un àlbum amb fotografies de la primera visita visiteu aquest enllaç amb slide.

Wednesday, 18 November 2009

El riu mes brut del món.

És aquest el futur del nostre planeta? Acceptem d' una volta el papel que tenim en aquest tipus de abusos al medi ambient, i fem un alt a nivell personal...

Pel futur dels nostres fills, nets i futures generacions...!

No sé que sentireu vosaltres al vore les imatges següents, pero a mi me fan sentir impotent i trist de vore com el nostre món es deteriora per les nostres pròpies accions.

Rio mas sucio de la tierra

És el riu Citarum, ubicat al oest de la illa de Java, en Indonesia. Irónicment aquest riu, en els seus bons temps, era emprat per a la pesca i la irrigació, pero degut a les fàbriques que existeixen en el lloc, el riu s' ha convertit en un inmens abocador. Els pescadors deixaren de pescar. Lo que fan ara es "buscar" entre el fem, lo que podría servir per a vendre o negociar amb aliments.



Rio mas sucio de la tierra


Rio mas sucio de la tierra


Rio mas sucio de la tierra


Rio mas sucio de la tierra


Rio mas sucio de la tierra


Rio mas sucio de la tierra



Rio mas sucio de la tierra




a
Recicla el fem casa.
Quan vages d' excursió a la muntanya respecta el paratge i no llançes fem, guardala fins a trobar un recolector apropiat.
Intenta reduïr el consum de plàstics, com bosses o llaunes, i empra en el seu llocs bosses de tela o reutilitza les ampolles.
Evita imprimir, per cada tona de papar se talen 27 arbres aproximadament.
No penses mai que el mal ja està fet, encara podem salvar el nostre planeta, recorda sempre les tres R: Reutilitza, Recicla i Redueix.

Encara estem a temps de salvar el nostre planeta!


Manuel Climent i Canchal 4ESO A

Vídeo molt curiós que de segur que farà reflexionar...

-Ací podeu vore un vídeo molt interesant:


-En el vídeo un home fa que una màquina fumi 400 cigarrets i d' aquesta manera extrau l' alquitrà. De segur que les imatges finals faran reflexionar als fumadors.

Manuel Climent i Canchal 4ºESO A

Sunday, 8 November 2009

Extracció d'ADN bacterià


Introducció: En la biotecnologia els analísis o les modificacions d'ADN són molt importants i amb aquest experiment es pot veure com s'extrau ADN bacterià, un pas fundamental en aquest camp. El dia 7 de novembre al institut vicenta ferrer escrivà, va vindre la biotecnologa Ana Dolz per a proposar-nos realitzar una carta amb una proposta futura que es puguera aconsseguir amb la biotecnologia. Els companys Enrique Font i Amanda Nogueira tingueren la mateixa sort que jo i varem ser triats per anar a l'universitat polictècnica de València per a realitzar dues experiències i ara vaig a explicar-vos amb ajuda dels videos afegits com realitzar l'extracció d'ADN bacterià.

Material: Per a realitzar aquesta experiència utilitzarem:

-Varies pipetes per a poder depositar les substàncies dels eppendorfs.

-Vial amb mostra del microorganisme citobacter freundi i falcó amb nutrients on el organisme estaria en fase exponencial.

-Eppendorfs amb enzims de restricció per a trencar la paret bacteriana i detergent per diluir la membrana del microorganisme formada per lípids.

-Ethanol molt fred.

Realització de l'experiment:

En el primer video es veu com depositem el microorganisme Citrobacter freundi en el tub Falcó on aquest podrà multiplicar-se ia que té els nutrienst necessaris, i seguidament en el segon video afegim l'enzim per a trencar la paret de la bactèria; després s'inverteix unes quantes vegades el tub i quan ja tenim la mostra preparada hem de ficar-la en una mena de bany per a incubar-la durant 20 a 37º, en el tercer video podeu veure com és aquest bany i la màquina on es produeix.

Durant aquestos 20 minuts tinguerem temps per a esmorçar o donar una volta pel politècnici observar les seues intalacions, i en la visita a l'institut puguerem anar a la cafeteria per a prendre algun menjar o tambe per anar al bany.

Després d'aquesta breve pausa retomarem l'experiència, i com es veu en el cuart video afegim la solució 2 o millor dit el detergent que servix per a trencar la membrana de la bacteria, ja que aquesta esta formada per lípids; i enllaçant amb el últim video,vull afegir(a lo millor ja ho sabeu) que els detergents treballen millor a altes temperatures, i per aixó tornem a donar un bany a la mostra; però en aquest a una temperatura de 60º durant un 2 minuts. Quan ja a finalitzat el bany el que es va fer fou afegir el ethanol a uns -20º en la mostra; i com que l'organisme estava a uns 60º , el canvi de temperatura va fer que part de l'ethanol es vaporitzara i que es creara una mena de ``moc´´ i per aquest canvi de temperatura en la mostra no s'observa una mena de frontera entre la bacteria i el ethanol. Per a poder observar millor la mostra hem afegit una fotografia d'un dels experiments realitzats correctament.

Foto final





Biotecnofarm: visita a la UPV



Introducció-
------
En aquesta entrada us explicaré com va ser el viatge dels alumnes semilla cap al politècnic,i mitjançant les fotografies de aquest slide ús descriure el que varem fer al primer experiment:El diagnostic de parentesc matrilineal.
En les dues primeres fotografies de la presentació es pot vore la nostra arrivada al politècnic,una vegada allí ens organitzaren en grups de treball i ens emparejaren amb personas de altres centres.
Després de les presentacions varem rebre una classe teórica sobre els experiments que anavem a fer,mitjançant un powerpoint ens mostraren els passos a seguir en cada experiment i la finalitat de cadascun.
Quan ja sabiem que fer,i com fer-ho, tocava treballar! asi que ens portaren als laboratoris on començarem els experiments.Primer carregàrem els pouets del gel de agarosa amb les diverses mostres de ADN que ens proporcionaren(explicat en la anterior entrada).El següent pas era el procés d'electrofóresi mitjançant la maquina que es pot observar en les fotografies.Aquest procés durava 25 minuts aproximadament,temps que aprofitarem per esmorçar.
A la tornada continuarem l'experiment, el següent pas consistía en passar els gels per bromur de etidi,que una vegada sotmés al transiluminador en permetiria analitzar els resultats.Ens ficarem en un quart oscur i amb ajuda dels rajos ultraviolats varem poder analitzar els resultats,que podeu vore en una foto de la presentació.Una vegada haviem comparat les bandes tots coincidirem en que la mare biólogica era la MARE2.Després procedirem al següent experiment que està explicat mitjançant videos a l'entrada del meu company Daniel Martinez, altre alumne semilla.Una vegada terminats els experiments gaudirem de una excursió guiada a través de les instal.lacions del institut politècnic fins que arribaren a la porta on ens acomiadarem fins a la retrobada al nostre centre.La visita al politècnic fou molt entretinguda,ens ho explicaren tot molt bé, lo suficientment bé com per a que nosaltres forem capaços de transmetre als companys el que haviem aprés,aquest proyecte a estat molt bé i m'ha fet sentir un auténtit biotecnoleg.

ací tenim el video on apareix la càmera de llum UV que ens permet veure les bandes d'ADN,es trobava en altre laboratori,diferent al meu.si no disposem de un lloc lo suficient fosc per a analitzar els resultats fiquem el gel dins de aquesta camara que el radía amb rajos ultraviolats i mitjançant un monitor veiem l'imatge del gel amb les bandes,preparat per a la comparació,en el video ens expliquen un dels posíbles errors que poden ocorrer en l'experiment,bastant curiós.Si no tenim cura a l'hora de ficar el gel de agarosa a l'aparell d'electroforesi, aquest(el gel) es pot inclinar fent a la seua vegada que els resultats ixen inclinats,les franges no es mostren rectes com deuria ser.