Tuesday 9 February 2010

Construcció d'una cèl.lula en 3D


Els alumnes de l'assignatura de biologia de 4º d'ESO amb relació del tema tractat a classe, sobre la cèl.lula( tipus, característiques...),varem consttruir una maqueta en 3D d'una cèl.lula, ja fora animal, vegetal,eucariota o procariota. El nostre profesor ens va facilitar molta informació sobre com fer-la i ens recomanar veure un album picassa on hi havien un fum de fotos on es veien alguns dels treballs fets per altres alumnes alguns anys anteriors. Jo vaig formar grup amb l'alumne Quique Font, però hi haguè alumnes que no varen formar grup amb ninguna persona. Toni ens va recomanar produir la cèl.lula amb materials com gelatina o també golosines; peró Quique i jo varem escollir una cèl.lula eucariota animal,i fer reproduir tota la cèl.lula amb gelatina i varem realitzar tots els orgànuls amb plastilina. Com a motle varem utilitzar un vol de vidre transparent, encara que també es podria haver fet amb un vol de plàstic que fora transparent. Ja que varem escollir aquest tipus de cèl.lula tinguerem que reproduir; a més del citoplasma(fet amb gelatina); tots els orgànuls, que varen ser:
-Ribosomes: Fets amb plastilina roja amb una forma esfèrica.
-Lisosomes: La mateixa forma que els ribosomes però amb menys tamany.
-Reticle endoplasmàtic: Tires fines de plastilina blau envoltant el nucli.
-Complex de Golgi: Tires de plastilina verda, més amples que les del R.E.
-Mitocondris: Varem fer unes barquetes rojes i dins varem reprofuir la crsta mitocondrial amb plastilina taronja.
-Vacúols: Fundes taronjes plenes de plastilina groga.
-Centríols:Amb una forma estrelada i grocs amb l'interior blau.
-Nucli: Varem envoltar un nou amb plastilina negra i marró.

Per a donar més realisme a la nostra cèl.lula varem distribuir els orgànuls en dues capes de gelatina i aixi alguns es varen quedar enfonsats per una capa de gelatina amb més orgànuls.
Aquesta part de solidificació fou la parte més pesada de tot el treball ja que l'altra part, es a dir la part de manualitats, fou més dinàmica i divertida.

Aquest és un treball que ens va ajudar a memoritzar tots els orgànuls de la cèl.lula i no en tan gran part, però també ens va ajudar a recordar les seues funcions; i sería positiu fer més treballs com aquest en l'assignatura en un futur pròxim.

No comments: