Thursday 11 March 2010

La dieta materna en l' embaràs pot marcar la salut geèntica del bebé.

La dieta materna durant l'embaràs podria influir en la salut genètica dels fills, segons un estudi de la Universitat de Missouri a Columbia (Estats Units) que es publica a la revista 'Proceedings of the National Academy of Sciences' (PNAS).

El treball ha estat realitzat en ratolins i indica que la dieta de la mare en l'embaràs podria influir en la salut genètica de la seva descendència i que les femelles en desenvolupament podrien ser més sensibles a les dietes maternes que els homes.

Els científics, dirigits per Cheryl Rosenfeld, van analitzar l'expressió genètica en placentes de femelles de ratolí embarassades alimentades amb dietes altes en greixos i en carbohidrats o dietes control. Els resultats van mostrar que cada dieta produïa una signatura genètica distintiva i que les placentes de ratolins de femelles en desenvolupament expressaven grans alteracions que les dels mascles.

Els autors van identificar les diferències en l'expressió genètica placentària en prop de 2.000 gens, incloent aquells coneguts per codificar funcions renals i de l'olfacte. Amb anterioritat, els científics havien observat que les dietes maternes riques en calories tendien a afavorir naixements d'homes enfront dels de femelles en una varietat d'espècies de mamífers i que els fills de mares obeses eren més propensos a convertir-se en obesos que les filles.

Els investigadors suggereixen que el coneixement de la relació entre la dieta materna i l'expressió de gens específics de gènere podria ajudar a confeccionar règims nutricionals prenatals per millorar la salut fetal en humans i ajudar a reduir el risc infantil de malalties associades a la dieta d'aparició més tardana.

Manuel Climent

No comments: